IBCS® – az útmutató!

Mennyire kell egy controlling jelentésnek (bármilyen elemzés,, vagy riport esetén szintén igaz!) színes-szagosnak lennie?
A kevesebb ebben az esetben is több…

Munkánk során számtalan alkalommal szembejön az érthetetlen szinting kicicomázott riport vagy dashboard. A tartalmi-, és formai konvenciókat már a készítője sem érti, nem hogy a vezető vagy a riport fogyasztó, akinek készült!

  • Teljesen mindegy, hogy Excel vagy Power BI segítségével készült, a színezgetés legtöbbször csak bonyolítja és nehezen érthetővé teszi az egészet.
  • Aztán, amikor egy vállalati Téma „elszabadul”, Power BI-ban még a chart „animálódik” is valahogy – ott veszítjük el igazán a fókuszt.
  • Valóban kellenek a színek és a végletekig finomított grafikonok, de ennek elsősorban a könnyebb megértést és az információk átadását kell segíteniük!
    A zöld / piros pont elég a kedvező / kedvezőtlen üzleti hatások kiemelésére, a többire meg ott az összes szürkeárnyalat és a vonalvastagságok beállítása!

A káoszból próbáljunk meg rendet csinálni, amire nagy segítségünk a Rolf Hichert és Jurgen Faisst kezdeményezésére létrejövő IBCS®, az International Business Communication Satandards!

A színek használatával és az egyéb kommunikációs lehetőségekkel élnünk kell, hogy a controlling feladatok során a figyelmet összpontosíthassuk az eltérésekre és a „mondandónk” egyéb fontos pontjaira! Az IBCS® ebben nagy segítség – ez a legegyszerűbb nyelv a controller és a Manager között. A lényeg (adat ÉS információ!) kerül átadásra, a leghatékonyabb csatornán.

© ALBATROS Analytics
Kép forrása és alapötlet: Edyta Szarska, www.controllingpartner.pl

# power bi
# albatros
# albatros-analytics
# controlling
# KKV Controlling

 

Share This