Automatikusan készül a Controlling jelentés szövege is?

Manapság – a BI rendszerek használatával – magától értetődő, hogy a napi / havi riportok automatikusan készülnek el. Éjszaka lefut a betöltés és a feldolgozás, a reggeli kávé mellett (vagy éppen még a dugóban araszolva) akár mobil eszközökön is elérjük a kérdéses elemzéseket és dashboard-okat. Mostantól viszont nem csak a grafikonok készülnek el manuális munka nélkül, hanem a jelentés szöveges elemző része is!

A riportok szöveges, magyarázó részét már két különböző megoldással is automatizálhatjuk, megadva, hogy milyen driver-ek mentén magyarázza a BI rendszer a dashboard-on látható eredményeket:

  • A Power BI szeptemberi frissítésében adta kezünkbe a Microsoft az utóbbi idők egyik leghasznosabb eszközét, a Smart Narrative-ot.
  • Ezzel párhuzamosan a Narrative Science kiadta a Quill nevű vizualizációt ugyanerre a célra

  • KKV vezetőknek még egy „ajándék”, nem csak megmutatja a kérdésekre az elemzéseket a rendszer, hanem még a szöveges rész is elkészül automatikusan!
  • Controller kollégáknak ez szintén hatalmas segítség, nem kell többet a határidők szorításában gépelni a jelentős mennyiségű szöveget, minden esetben figyelve a szükséges tartalmi és formai elemekre. Angolul is tud a rendszer, így a külföldi főnök alapból megérti!
  • Vezetőknek (CEO, CFO, Sales Manager vagy akár CTO) elég csak egyszer elmondani, milyen driver-ek mentén szeretnék megkapni az elemzést. Ezek mentén készül el a paraméterezés, majd a jelentés is. Minden egyes alkalommal, határidőre, pontosan, külön kérés nélkül és ez a rendszer nem megy szabadságra, nem fárad el!

A technikai részletekről a következő cikkek során írunk a fejlesztőknek és a controller Kollégák számára, a riport felhasználóinak / fogyasztóinak idejét nem rabolnánk ezzel.

© ALBATROS Analytics

# power bi
# albatros
# albatros-analytics
# controlling
# KKV Controlling

Share This